pellet

Wat is een pelletkachel?

De pelletkachel is een moderne automatisch gestuurde verbrandingskachel, waarin houtpellets verbrand worden. Het is een soort elektronische houtkachel. Door de interne geavanceerde techniek hebben pelletkachels een optimale verbranding en een zeer hoog rendement, zodat een woning of pand op milieuvriendelijke en betaalbare wijze verwarmd kan worden. Dit betekent voor u dat de kachel u 95% van het werk uit handen neemt.

Hoe werkt een pelletkachel?

In de kachel bevindt zich een voorraadvat waar pellets in opgeslagen worden. Vanuit dit voorraadvat worden de pellets door middel van een vijzel in de brander geworpen. Een ventilator zorgt met lucht van buitenaf voor de verbranding van de pellets. De warme lucht die hierbij ontstaat wordt door middel van een andere ventilator aan de voorkant van de pelletkachel uitgeblazen.
De pelletkachel zorgt voortdurend voor de juiste verhouding van zuurstof en brandstof. Ook zorgt de kachel automatisch voor het op temperatuur houden van uw woning. Zo wordt een optimale verbranding verkregen en wordt het meeste rendement gehaald uit de warmte die vrijkomt.

Middels een rookgasventilator wordt de verbrandingslucht naar buiten afgevoerd. Omdat dit onder druk gebeurt is een schoorsteenaansluiting niet noodzakelijk en volstaat een directe afvoer naar buiten.

Wat zijn pellets?

De pellets zijn kleine staafjes hout die onder hoge druk zijn samengeperst. Ze worden gemaakt uit zaagsel en afval van schoon resthout uit de houtindustrie. De pellets worden gebruikt als brandstof voor in de kachel. In feite is het dus een houtkorrel kachel.

Pelletkachels worden bij aflevering ingesteld op het gebruik van een bepaald type pellet. Zomaar elke pellet gebruiken is daardoor lastig. Dit komt omdat verschillende merken pellets ook een verschillende samenstelling hebben. Minder goede pellets zijn zachter, waardoor ze sneller verbranden, meer stof afgeven en het verbruik zal dan groter zijn. Ook komt het voor dat bij sommige ,niet din+ gecertificeerde, pellets zand bij de productie wordt toegevoegd waardoor men eerder aan het vulgewicht komt. Echter, zand is slecht voor uw pelletkachel omdat dit de vijzel aantast. Ook is het mogelijk dat er een percentage MDF of resten spaanplaat toegevoegd wordt en dit is weer slecht voor het milieu. Dus een goede kwaliteit voor een lange levensduur van uw kachel


Pelletkachel

Deze pelletkachel is te vergelijken met een normale kachel. De pelletkachel geeft namelijk warmte af in de ruimte waar hij staat opgesteld. Dit is vaak de woonkamer. Echter werkt dit model efficiënter en heeft u er weinig omkijken naar. Overigens zijn de pelletkachels niet alleen als voorzetkachels te verkrijgen maar ook als inbouw.

Hout/pellet kachel
De hout/pellet kachel kan gebruik maken van zowel normaal hout als houtpellets. Zodra u hout in de kachel stopt wordt dan stopt automatisch de aanvoer van pellets. Wanneer het hout opgebrand raakt en er nog wel warmte wordt gevraagd, begint de haard automatisch weer pellets aan te voeren. Op deze manier ondervindt u de voordelen van de houtkachel evenals de voordelen van de pelletkachel.

CV-pelletkachel
Deze pelletkachels hebben, naast de gewone verwarming van de ruimte waar hij staat opgesteld, ook nog de mogelijkheid om met een pomp aangesloten op de centrale verwarming uw huis te verwarmen. Op deze manier kunnen ook de radiatoren, vloerverwarming en indien gewenst het sanitair verwarmd worden. Met de CV-pelletkachel kan een grote besparing behaald worden.

Pelletketels
Een pelletketel is uitstekend te gebruiken als hoofdverwarming voor uw woning of kantoorpand. De pelletketels zijn prima te combineren met uw bestaande CV-installatie en een zonneboilersysteem. De pellets zitten in een speciale voorraadbox van de ketel. U moet rekening houden met de ruimte die nodig is voor de pelletbox. Deze moet groot genoeg zijn en eigenlijk ook goed toegankelijk zijn om hem makkelijk te kunnen vullen. Echter zijn de technieken steeds verder doorontwikkeld dat ook vaak een eventueel ruimtegebrek opgelost kan worden.

Het grote voordeel is de besparing die wordt behaald met de pelletkachel ten opzichte van centrale verwarming op gas. Ook behaald de pelletkachel een hoog rendement (90%) omdat er meer energie wordt omgezet in warmte. Verder is de pelletkachel eenvoudig in gebruik, werkt automatisch, CO² neutraal en u hoeft niet elke dag te slepen met hout.