klimaat

Wat is klimaatbeheersing?

Op het gebied van klimaatbeheersing moet u denken aan het koelen, verwarmen en ventileren van een gebouw of woning. Er zijn verschillende systemen om de temperatuur en de luchtvochtigheid te beheersen.

Waarom klimaatbeheersing?

Door hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid in huis in de zomer kan het binnen minder aangenaam zijn. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor uw gezondheid. Daarvoor is aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht voor nodig. Ook in de winter om uw woning op een constante temperatuur te houden wordt klimaatbeheersing gebruikt.

Koelen:

Er bestaan meerdere mogelijkheden om uw woning te koelen. In ons advies kijken wij altijd eerst naar het duurzaamheidaspect. Vandaar dat wij de oplossing voor het koelen van uw woning liever zoeken in zonneschermen, warmtepompen en woningisolatie. Echter komt het wel eens voor dat men toch een voorkeur heeft voor een koelingsysteem. Wij adviseren en voorzien u graag van een koelingsysteem.

Verwarmen:

Ook voor het verwarmen van uw woning bestaan verschillende technieken. Eerst kijken wij naar u huidige situatie, zoals de staat van uw cv-ketel, woningisolatie e.d. Vervolgens bekijken we de mogelijkheden en voorzien wij u graag van een systeem die het best bij uw situatie past.

Ventilatie:

Natuurlijke ventilatie
Natuurlijke ventilatie zorgt er op een goedkope en milieuvriendelijke manier voor dat uw wooncomfort optimaal blijft. Een eenvoudige manier om dit te bereiken is het plaatsen van ventilatieroosters en horren voor uw ramen zodat u die regelmatig open zet.

Mechanische ventilatie
Mechanische ventilatie zorgt voor comfortabele luchtverversing in huis. Mechanische ventilatie zuigt lucht uit uw woning met behulp van een speciale ventilator en afzuigventielen die zich op het plafond bevinden. Er wordt verse lucht aangezogen via ventilatieroosters of klepramen die in verbinding staan met de buitenlucht. Mechanische ventilatie is voorzien van een motor die alleen lucht afvoert via afvoerkanalen, bijvoorbeeld in de keuken, badkamer en het toilet. Heeft u een warmte terug win installatie, dan wordt niet alleen ‘vieze’ lucht uit uw woning afgevoerd maar er wordt ook frisse lucht naar binnen geblazen. De warmte van de afgevoerde lucht wordt mede gebruikt voor de verwarming van uw woning.

Mechanische ventilatie vereist goed onderhoud. Bij achterstallig onderhoud kunnen problemen ontstaan doordat de luchtverversing afneemt en de vuile filters schimmel en bacteriën uw huis in blazen.

Co2 gestuurde ventilatie
Het Co2 systeem is een vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem met natuurlijke luchttoevoer via zelfregelende roosters in de gevel. De vervuilde en vochtige lucht wordt in de vochtige ruimtes (badkamer, keuken, toilet) afgevoerd via de centrale box. De hoeveelheid lucht die wordt aan- en afgevoerd wordt bepaald aan de hand van CO2 sensoren in de afzonderlijke ruimten. Deze sensor meet continu, uiterst nauwkeurig de luchtkwaliteit. Zodra de luchtkwaliteit onvoldoende is (te hoge CO2 concentratie) wordt dit door de sensor doorgegeven aan de
ventilatieunit, die daarop de ventilatiecapaciteit vergroot totdat de luchtkwaliteit weer voldoende is. De communicatie van het systeem verloopt volledig draadloos via radiofrequentie.
Binnen het systeem is er optioneel de mogelijkheid om een RF-bediening toe te voegen. Die wordt in de badkamer geïnstalleerd en geeft de bewoner de mogelijkheid om handmatig de box aan te sturen.

Het Co2 systeem is uitermate geschikt bij renovatie van woningen, aangezien het slechts een minimale investering vergt en het systeem eenvoudig te installeren is. Het Co2 systeem zorgt voor een aangenaam én gezond binnenklimaat, met een aanzienlijke energiewinst (epc-winst tot 0,24).

Omdat er erg veel manieren zijn om het klimaat in uw woning te beheersen voorzien wij u graag van informatie over verschillende klimaatbeheersingsystemen die het best in uw situatie passen.