zonneboiler

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie voor het opwarmen van water. Op het dak van het gebouw plaats je èèn of meerdere zonnecollectoren. Deze zijn aangesloten op een buizenstelsel met daarin een vloeistof.  Met de opgevangen zonnestralen verwarmt de zonnecollector de vloeistof. De verwarmde vloeistof verplaatst zich door het buizenstelsel naar een voorraadvat die gevuld is met leidingwater. De warmte die door de buizen in het voorraadvat worden verplaatst, verwarmen het water. Het is mogelijk om het voorraadvat aan te sluiten op een cv-ketel, die het water uit het voorraadvat zo nodig naverwarmt. Zo heb je dus altijd warm water. Bekijk hier een animatie van de werking van een zonneboiler.

Er zijn ook zogenaamde ‘compacte zonneboilers’, waarbij de watervoorraad in de collector op het dak zit. Er is dan geen apart voorraadvat, wat ruimte scheelt.

Zonneboiler als verwarming

Je kunt de warmte uit een zonneboiler ook gebruiken om de woning mee te verwarmen, dus als ondersteuning van de cv-installatie. Ook hier vangen de zonnecollectoren het zonlicht op en zetten dit om in warmte die wordt opgeslagen in het boilervat. Het leidingwater wordt via een spiraalvormige koperen leiding door het watervat gevoerd en daarbij opgewarmd, voordat het naar de cv-ketel gaat. Uw cv-ketel hoeft voor dit warme water dus niet meer, of veel minder, aan te slaan. Dat betekent een forse energiebesparing op het gebruik van gas, een grote winst voor het milieu en is de zonneboiler is volledig CO2-emissievrij.

Als het water in de zonneboiler door de weersomstandigheden niet warm genoeg wordt, zorgt de naadloze samenwerking met de cv-ketel voor naverwarming tot 60°C. Is de watertemperatuur in de boiler hoger dan de gewenste temperatuur van het leidingwater, dan wordt automatisch koud water toegevoegd. Zo beschikt u over nog meer liters warm leidingwater en zorgt de zonneboiler dus voor extra comfort. Met de zonneboiler beschikt u elke dag over gratis verwarmd water voor bad, douche en keuken.

Combinatie zonneboiler – cv ketel

De zonneboiler vergroot de warmwatercapaciteit van de totale installatie en zorgt dat de combiketel niet meer, of veel minder, hoeft te stoken voor uw warme tapwater. De keuze voor de ideale combinatie blijft afhankelijk van het type woning en de comfortwensen van uw gezin.

Een huishouden kan 40-50% van het water laten verwarmen door de zon en bespaart daarmee ongeveer 10-15% op het totale gasverbruik. Zodra de zonneboiler ook helpt bij het verwarmen van de woning, levert dat nog eens 10-15% besparing op. Een extra mogelijkheid is het vullen van wasmachine en vaatwasser met warm water, waarmee fors bespaard wordt op elektriciteitsverbruik van deze machines.

Geldorp Duurzaam past de meest geavanceerde technologie toe om u een systeem aan te bieden die het best bij uw specifieke situatie past.

Zonneboiler Kosten

De kosten van een zonneboiler zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren, denkende aan huidige cv-ketel, de woning, de comfortwensen van de bewoners en zo zijn er nog veel meer op te noemen. Hierdoor is het bijna onmogelijk om van te voren een richtbedrag te noemen voor het plaatsen van een zonneboiler aangezien elke persoonlijke situatie anders is. Onze adviseur komt graag eens vrijblijvend langs om in uw specifieke geval de mogelijkheden te bespreken en een voorstel te doen. Dan kunt u aan de hand van de kosten en baten zelf een keuze maken.