licht

Hoe kunt u besparen op uw lichtgebruik?

De grootste milieubelasting ontstaat door verlichting, dit komt voort uit het elektriciteitsverbruik dat nodig is om lampen te laten branden. Verlichten zonder elektriciteit te verspillen, dat doen energiezuinige lampen. Mooi voor het milieu en uw elektriciteitsrekening.

Hieronder in het kort een aantal mogelijkheden om te besparen op licht:

  • Als het lukt om daglicht optimaal te benutten, heeft u wellicht minder verlichting nodig in huis.
  • Geef de muren, plafonds, vensterbanken en vloeren in donkere kamers een lichte tint. Dan is minder verlichting nodig.
  • Doe verlichting uit als u weggaat. Anders verspilt u elektriciteit en stroomkosten.
  • Voor ruimtes waar u vaak in en uit gaat, zoals de gang en het toilet, kan een licht- of bewegingssensor uitkomst bieden. Dan gaat de lamp vanzelf uit als het licht is of als er niemand is.
  • Ook een tijdklok kan helpen om lampen vanzelf uit te laten gaan.

Energiezuinige lampen verbruiken veel minder stroom, en verminderen daarom de milieubelasting. Tot de zuinige lampen behoren de spaarlampen, tl-lampen, en goede led-lampen. Halogeenlampen besparen ook, maar minder veel.

Energiezuinige lampen zijn in aanschaf wel duurder dan gloeilampen. Maar gelet op het stroomverbruik en de levensduur, bent u in veel gevallen toch goedkoper uit met zuinige lampen. Zo gaan spaarlampen gemiddeld 7.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 branduren meegaat. U moet dus eigenlijk de aanschafkosten van één spaarlamp vergelijken met die van zeven gloeilampen. U bespaart verder jaarlijks elektriciteitskosten, omdat de spaarlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp.