isolatie

Waarom voorzien van goede isolatie? 

Door uw woning te voorzien van goede isolatie kunt u niet alleen veel geld besparen maar ook het milieu. Het voorkomen van warmteverlies zorgt ervoor dat uw energieverbruik wordt verlaagd en dus minder hoeft te stoken. Door middel van vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas voorkomt u onnodig warmteverlies. Ook het wooncomfort neemt toe, hierbij kunt u denken aan minder condens op de ramen, warmere voeten en ook minder geluidsoverlast van buiten.

Welke isolatiemaatregelen:

Welke maatregelen geschikt zijn voor uw woning hangt af van de isolatie die al in uw woning aanwezig is. Ook de staat van deze isolatie is van belang. Materialen die vroeger zijn gebruikt kunnen nu veroudert of niet meer juist bevestigd zijn waardoor u minder voordeel haalt uit uw isolatie. Ook naden en kieren kunnen zorgen voor warmteverlies.

Er zijn ook grote verschillen in isolatiematerialen. De RC-waarde van elk type materiaal geeft een indicatie hoe goed het materiaal uw woning isoleert.

U kunt niet zo maar beginnen met de isolatie die de hoogste besparing oplevert,  hier moet eerst goed naar gekeken worden om vochtproblemen te voorkomen. Wij maken daarom ook eerst een inventarisatie zodat u kunt zien waar u in uw situatie het meest voordeel uit haalt.

Vloerisolatie
Ongeveer 15% van de warmte in huis ontsnapt via de vloer op de begane grond. Goede vloerisolatie bespaart energie en voorkomt koude voeten. De verwarming hoger zetten helpt niet tegen koude voeten. Vloerisolatie helpt wel.

Gevelisolatie
De gevel is een muur die grenst aan de buitenlucht. Uw gevel wordt aan de binnenzijde of buitenzijde geïsoleerd zodat de woning minder warmte verliest.

Dakisolatie of vlieringisolatie
Via het dak gaat ongeveer 30% van de warmte verloren. Om dit warmteverlies tegen te gaan wordt aan de binnenzijde of buitenzijde van het dak isolatiemateriaal aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft.

Glas
Vaak zijn grote oppervlaktes van de gevel voorzien van ramen. Door bestaande ruiten te vervangen door glas met hogere RC-waardes verliezen gebouwen nog minder warmte.

Omdat er verschillende methodes zijn om te isoleren kunnen wij het best aan de hand van een inventarisatie een advies uitbrengen.

Het is voor uw gezondheid noodzakelijk dat er voldoende ventilatie plaatsvindt. Ventilatie vermindert het vochtgehalte en de concentratie schadelijke stoffen in huis. In goed geïsoleerde huizen zijn naden en kieren vaak dicht gemaakt, waardoor luchtverversing niet vanzelf gaat. U moet dus actief ventileren. Wij kunnen u hierin adviseren of zelfs een u voorzien van een ventilatiesysteem.

De meeste investeringen in isolatie verdienen zich terug, want u bespaart daardoor geld op de energierekening. Als uw jaarlijkse gasverbruik bijvoorbeeld afneemt van 2.000 m3 naar 1.000 m3, dan daalt de energierekening met gemiddeld 650 euro per jaar.

Vooral in oudere huizen valt grote winst te behalen. Een slecht geïsoleerd huis gebruikt per jaar 2.200 m3 gas voor verwarming. Een goed geïsoleerd huis heeft maar 700 m3 gas nodig. Dat scheelt 975 euro per jaar!

Ook in de zomer om juist de warmte buiten te houden voorziet een goed geïsoleerde woning ook in deze behoefte.

Voor isolatie van woningen geldt onder bepaalde voorwaarden het verlaagde 6% btw-tarief. Vraag hiernaar bij onze adviseur.