hr

Wat is een HR-ketel?

Een hr-ketel is een cv-ketel met een hoog rendement. Dit hoge rendement wordt behaald door de efficiëntie van de hoeveelheid gas die omgezet wordt in warmte. Hr-ketels halen zelfs een rendement van meer dan 100%. De belangrijkste voordelen van de hr-ketel zijn het besparen op uw stookkosten, meer comfort in huis en het optimaal profiteren van een hoge capaciteit.

Met een zuinige combiketel voor uw centrale verwarming en warm water, zoals een hr-ketel, zal uw gasverbruik flink dalen.

Hoe werkt een HR-ketel?

De hr-ketel is uitgevoerd met een vlambeveiliging waardoor geen gasgebrekbeveiliging meer nodig is. De waakvlam kan alleen aangestoken worden terwijl de vlambeveiliging overbrugd wordt door een knop ingedrukt te houden zolang de thermokoppel nog niet is opgewarmd. Gaat de waakvlam uit dan koelt de thermokoppel af en stopt de gastoevoer naar het toestel.

Het hoge rendement wordt bereikt door het koude retourwater in een warmtewisselaar voor te verwarmen met de rookgassen zodanig dat een deel van de waterdamp condenseert en daarbij veel warmte overdraagt.

Onze adviseur zal samen met u beslissen welk model het best bij uw situatie past. Zo zijn de eigenschappen van de woning belangrijk (isolatie, formaat van de woning e.d.) maar ook uw persoonlijke watergebruik. Elke situatie vraagt namelijk om andere capaciteit. Met een goede indicatie voorkomt u bijvoorbeeld dat de douche koud wordt als er iemand warm water voor de afwas gebruikt.

Heeft u nog een oudere cv-ketel. Dan bespaart u op gemiddeld op jaarbasis ruim 500 euro, aan energiekosten en onderhoud, als u een hr-ketel aanschaft. Ook ten opzichte van een normale cv-ketel kunt u tot € 250 per jaar besparen op uw stookkosten. Zo is een nieuwe ketel al binnen enkele jaren terug verdient.

Er is geen landelijke subsidie (meer) voor energiezuinige ketels, maar er zijn regelmatig lokale subsidieregelingen, van de gemeente of provincie. Wij hebben inzicht hierin en kunnen u hier in adviseren. 

Door minder gas en elektriciteit te gebruiken helpt dit milieubelasting te verminderen die ontstaat door uw verwarming en warm water. De hr-ketel is een stuk zuiniger en gebruikt daardoor nauwelijks of geen fossiele brandstoffen.

De kosten van een hr-ketel zijn afhankelijk van een groot aantal factoren, hieronder kunt u kiezen uit standaardpakketten met richtprijzen. Hr-ketels met hoger rendement of grotere capaciteit zijn iets duurder in de aanschafprijs, maar leveren grotere besparingen op uw stookkosten.